Munzur Üniversitesi

Zon u Edebiyatê Zazay

Zaza Sprache und Literatur

Zaza Language and Literature

Ana Bilim Dalımız 2012 yılında kurulmuş olup 2012/2013 Öğrenci alımına başlamıştır. Her yıl 41 kontenjanı olan bölümümüzün çalışma alanları oldukça geniştir. Yurdışından tecrübeli akademik kadrosu ile avrupai düzeyde modern eğitim yapan ana bilim dalımız modern dilbilimi metdolarını esas almaktadır. Öğrencilerimiz 4. sınıfta istedikleri takdirde formasyon dersleri alarak Zaza Dili Öğretmenliği hakkını kazanacaklardır. İlk aşamada gerek Türkiye de gerekse yurddışındaki Öğretmen açığını kapatmayı hedefleyen ana bilim dalımız Erasmus Programı ile Avrupa ve Amerıkadaki seçkin üniversitelere Öğrenci göndermektedir. En yakın zamanda şartları yerine getirip önce Bölüm sonra da Enstitü olmak isteyen Zaza Dili ve Edebiyatı parlak bir gelecek vaadeden bölümlerden biridir. Ana bilim dalımızın akademik personeli yurtdışındaki seçkin üniversitelerde Zaza Dili ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Çok yakında Yüksek lisans ve Doktora programlarının açılması hedeflenmektedir. Lisans bittikten sonra çalışma alanları:

- Türkiye nin her yerinde seçmeli olarak verilen Zaza Dili dersi öğretmenliği

- Yurtdışında (Özellile Almanya) Öğretmenlik

- Halk Eğitim Merkezinde Zaza Dili Öğretmenliği

- Yüksek lisans ve doktora yapmak (Yurddışı dahil)

- Gelecekte olabilecek projelerde herhangi bir şekilde görev almak

- Tercüman olarak devlet kurumlarında çalışmak

- Yayınevinde Zaza Diline kitap çevirmenliği

- İleride olabilecek Anadilde Eğitim veren özel veya devlet kurumlarında görev almak vb.