Sınıf Danışman Listesi

HAKKIMIZDA

Üniversitenin ve Beslenme ve Diyetetik bölümünün tarihi

Munzur Üniversitesi 2008 yılında Tunceli Üniversitesi ismi ile kurulmuştur. Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde kurulan Beslenme ve Diyetetik bölümü 2019-2020 güz döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesi altında öğrenci alımına başlamıştır.

Bölümümüzün Vizyonu

Beslenme ve diyetetik alanında yetiştirdiği uluslararası standartlarda donanımlı mezunları, yaptığı bilimsel çalışmaları ve danışmalık hizmetleri ile ülkemizde ve Dünya’da tercih edilen, tanınan ve lider bir eğitim kurumu olmak; toplumun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacak, araştırma ve yayınlar yapmaktır.

Bölümümüzün Misyonu

 Beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne saygılı diyetisyen yetiştirmek; bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmak.


Eğitim Amaçları


1- Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme bilgisine sahiptir.
2- Temel beslenme ve diyetetik bilgilerini uygulamaya geçirebilme, eleştirel değerlendirebilme, problem çözme ve karar almada yetkin olabilme becerisine sahiptir.
3- Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma yeteneklerine sahiptir.
4- Danışanların (birey, grup, kurum veya toplum) sağlık, sosyo-kültürel ve çevresel durumlarını göz önünde bulundurarak beslenme ile ilgili sorunlarına cevap verebilme bilgi ve iletişim beceresine sahiptir.
5- Danışanların sorunlarına yönelik uygun beslenme ve diyetetik önerileri sunabilmek için gereksinimlerinin tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi, tedavi planı yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirir.
6- Danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir besinleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirir.
7- Toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları geliştirebilir ve yasa ve yönetmelikleri izleyebilir.

Eğitim Çıktıları

 

1- Toplu beslenme yapılan kurumlarda hedef gruba yönelik menü planlayabilme, besin güvenliği ve güvencesini sağlayabilme, buna yönelik standartları ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme becerisine sahiptir.
2- Beslenmeyle ilintili hastalıklara yönelik ürün geliştirebilme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuar uygulamaları yapabilme ve yasal düzenlemelere göre değerlendirebilme becerisine sahiptir.
3- Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır.
4- Besin ve beslenme ile ilgili doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacak programlar ve etkinlikler düzenler, eğitim materyalleri geliştirir.
5- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir, yasal ve etik ilkelere bağlı kalır.
6- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, alana yönelik ulusal ve uluslararası düzenlenen etkinlikleri takip eder.
7- Beslenme ve diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip edebilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.

 

 

İş Olanakları

Diyetisyenbeslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayıp, “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan sağlık profesyonelidir.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları:

·         Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.)

·         Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri,  toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.)

·         Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.)

·         Besin sanayi

·         Araştırma kurumları

·         Eğitim kurumları