Tunceli Valiliği ve Üniversitesinden Anlamlı Etkinlik : " İnançsal, Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Alevi İnancında Hızır "

Alevi inancını en iyi şekilde anlamak ve anlatmak adına Tunceli Üniversitesi ve Tunceli Valiliği anlamlı bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda 11 Şubat Perşembe günü Tunceli’de yaklaşık 20 ilden Alevi dedesinin de katılımıyla “İnançsal, Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Alevi İnancında Hızır” etkinliği gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili bilgi veren ve “Grand Şaroğlu Otel’de 11 Şubat Perşembe günü saat 14:00’da başlayacak olan programa başta Tunceli yöresinden ocak dedeleri ve topluluğu olmak üzere, Ordu yöresinden Güvenç Abdal Ocağı semah topluluğu, Tokat yöresinden Hubyar Ocağı semah topluluğu, Adıyaman ve Amasya Suluova yöresinden semah topluluklarının katılacağını” ifade eden Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek “Tunceli Valiliğinin de destekleriyle düzenlenecek olan programa Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Medine Sivri ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Kurtman Ersanlı’nın konuşmacı olarak katılacağını ve bu etkinlikte kendisinin de moderatörlük yapacağı bir panel gerçekleştirileceğini” belirtti.

REKTÖR İPEK : “ ETKİNLİKLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Bu etkinlikte amaçlarının “Alevi inancında önemli bir yer teşkil eden, Hızır inancı ve orucuyla ilgili inançsal ve tarihsel bilgileri, bilimsel ve akademik bir içerikte yarınlara aktarmak” olduğunu vurgulayan Rektör İpek: “Benzeri çalışmaların Tunceli Üniversitesi Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde artarak devam edeceğini” söyledi.

Program içeriği hakkında da bilgiler veren Tunceli Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek “İl dışından yaklaşık 60 kişinin Tunceli’ye geleceğini ve program kapsamında panel haricinde, deyiş ve nefes sunumları olacağını ve aynı günün akşamında da Tunceli cem evinde tüm misafirlerin ve halkın katılımıyla Hızır ceminin gerçekleştirileceğini” belirtti.

Prof. Dr. Ubeyde İpek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Anadolu insanına binlerce yıldır dar ve zor gününde Yetiş Ya Bozatlı Hızır sadasıyla yetişen ve bu bağlamda canların gönlünde özel bir yer edinmiş olan Hızır Nebi ile ilgili böyle bir etkinliğin erenler diyarı Tunceli’de gerçekleştirilmesi son derece önemlidir ve tüm halkımızı da bu vesileyle 11 Şubat’ta yapacağımız bu etkinliğimize davet ediyoruz” dedi.