Rektör İpek, “TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücüne Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu” Açılış Konferansına Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı’nın (FKA) yürütücüsü olduğu TRB1 Bölgesindeki (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) kadın ve gençlerin istihdamının desteklenmesini amaçlayan “TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücüne Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu”nun açılış konferansına katıldı.

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından 28 Ocak Cuma günü Malatya’da düzenlenen konferansa Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkçi, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektörümüz Prof. Dr. Ubeyde İpek, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Tunceli Vali Yardımcısı Uğur Karakaya, Bingöl Vali Yardımcısı Abdullah Özübek, Elazığ Vali Yardımcısı Abdul Kerem Abbasoğlu, Malatya TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan, Tunceli İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Bozkurt, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Tunceli TSO Başkanı Zeynel Açıkgöz, FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Üniversitemizden Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Kar, Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlksen Orhan ile birlikte kamu kurum/kuruluş temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) ve Fırat Kalkınma Ajansı ortak finansmanıyla hayata geçirilen operasyonun konferans açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Osman Murat Çetin, projenin amaçları ve hedeflerine yönelik açıklamalarda bulundu.

FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu ise yaptığı konuşmada 26 Temmuz 2021 tarihinde resmi olarak uygulamaya başlanan projeyle Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan TRB1 Bölgesi’ndeki yoksul veya yoksulluk riski altında bulunan kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılımının artırılmasının hedeflenmekte olduğunu belirterek eski hükümlüler, denetimli serbestlik altındakiler, eski bağımlılar vb. dezavantajlı alt hedef grupların da operasyon kapsamında destekleneceğini ifade etti. Proje bütçesine ilişkin bilgiler de aktaran Yoğunlu, yaklaşık 4 milyon Euro  bütçeli projenin yüzde 85’inin Avrupa Birliği tarafından hibe olarak; yüzde 15’inin ise Fırat Kalkınma Ajansı’nın eş finansmanı ile karşılanacağını söyledi.

Malatya Valisi Aydın Baruş ise yaptığı konuşmada TRB1 Bölgesi'ndeki gelir düzeyi az olan kadın ve gençler arasından seçilecek katılımcıların işgücü piyasasına dahil edilmesini teşvik edecek operasyon aracılığı ile işsizliğin ve buna bağlı olarak oluşan yoksulluğun önüne geçilmeye çalışılacağını söyledi. Kadın ve gençlerin istihdamı ile ilgili yapılan çalışmaların son yıllarda artımış olduğunu, gerek uluslararası araştırmalarda gerekse de ulusal planlarda konunun öneminin vurgulandığını ifade eden Vali Baruş, “Bu kapsamda, yürütülecek operasyon sürdürülebilir kalkınma için belirlenen küresel amaçlara katkı sağlaması ve 11. Kalkınma Planımız çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşılması acısından da önem arz etmektedir. Operasyon kapsamında verilecek mesleki eğitimler dışında bölgemizdeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilecektir. Kurum ve kuruluşlarımız bu süreçte alacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile dijitalleşen dünyanın getirdiği yeni yaklaşımlara entegre olacaktır. Buna bağlı olarak özellikle istihdama katılım noktasında vatandaşımıza sunulan hizmetlerin kalitesinde ve çeşitliliğinde de artış olacağını ifade etmek isterim.”dedi.

Yapılan konuşma ve sunumların ardından katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla konferans sona erdi.