Üniversitemizde Geleneksel 12. Aşure Günü Etkinliği ve I. Alevilik Kültürü Çalıştayı Düzenlendi

Birlik ve beraberliği ifade eden Muharrem ayı münasebetiyle Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından artık geleneksel hale gelen ve bu yıl on ikincisi düzenlenen “Aşure Etkinliği” yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Valimiz Sayın Mehmet Ali Özkan, İl protokolümüzün değerli üyeleri, Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Peker, siyasi parti temsilcileri, Rektör Yardımcısı, kamu kurum müdürleri, akademik-idari personelimiz ve vatandaşlarımız katıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş’ın katılımlarıyla Üniversitemiz Alevilik Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen I. Alevilik Kültürü Çalıştayında davet edilen dedeler tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunması sonrasında Baba Mansur Ocağından Mehmed Halid Dede’nin çalıştay açılış gülbengini okuması ile başlayan programda konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Peker, programa katılan dedelerimize ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Rektör Peker konuşmalarında, “Biz inanıyoruz ki her şeyin temelinde üç konu var; Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek, Kendinle, yörenle, insanlıkla barışık olmak ve Adalet mülkün temelidir ve mülkün tek sahibi de Cenab-ı Allah olduğunun bilincinde olmaktır. Hali hazırda Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezimizi bilimsel çerçevede ve bilimsel temellere dayanarak büyütüp Alevilik Kültürü Araştırmaları Enstitüsü’ne dönüştürmek için faaliyete geçeceğiz. Kültürel çeşitliliğin büyük bir zenginlik olduğunu biliyor ve çok güzel bir kültüre sahip olan ilimizde bilimi kendi öz kültüründen üreten bir yapıyı değerli yöre insanlarımızın katkılarıyla Alevi Kültürü Araştırmaları Enstitüsüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bilim transfer edilir, tercüme edilir ve bilim aslından üretilir. Bilimi üretmenin yolu; Kültürden kültürel çeşitliliğe, kültürel çeşitlilikten bilgiye, bilgiden bilime, bilimden teknolojiye, teknolojiden yeniliğe ve yenilikle kalkınma şeklindeki yedi basamaktır. Değerli katılımcılarımızın ve dedelerimizin katkılarıyla da bunun temelini hep birlikte atacağız” dedi.

Rektör Peker’in konuşmalarının ardından Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Altı’nın moderatörlüğünde ilimizde farklı ocaklara mensup on beş dedemiz, Kerbela Olayı ile Aşure Günü’nün kültürümüzdeki yeri, anlamı ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çalıştay, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi müzik bölümü öğretim elemanı Erkan Mengüş’ün okuduğu Alevi deyiş ve türküleri ile son buldu.

Kongre merkezimizdeki programın ardından okunan dualarla konuklarımıza aşure lokması ikram edildi.