Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker "25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü"nde Kadın Akademisyen ve Öğrencilere Hitap Etti
Munzur Üniversitesi: 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Munzur Üniversitesi Rektörlüğü Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından kongre merkezinde bir etkinlik düzenlendi. Programa, eşi Ayşe Esra PEKER ile teşrif eden Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER’in yanı sıra, Munzur Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Fulya BENZER, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Aslışah AÇIKSES, Sağlık Bilimleri Dekan V. Ülkü ÖZBEY ve Su Ürünleri Fakültesi Dekan V. Azime KÜÇÜKGÜL katıldılar.
Etkinlik; Munzur Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özlem Doğan Yüksekol’un açılış konuşmasıyla başladı. Yaşamı bedeninde başlatan Kadınların coğrafyası Anadolu’da Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde yer alan 22 yaşındaki Nene Hatunlar’ın, erkek kıyafetini giyinip mücadeleye katılan Halime Çavuş’un ve meslektaşı olduğu Safiye Elbi gibi kadın kahramanlardan gurur duyduklarını ifade etti. Devamında ise, kadınların bugün de süren savaşlarda, ister Filistin olsun ister Ukrayna olsun, dünyadaki şiddete maruz kaldıklarını görmekten üzüntü duyduklarına vurgu yaptı. Bu vesileyle; bu anlamlı günde hassasiyet gösteren ve destek sunan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER’e ve emeği geçen meslektaşlarına teşekkür etti.
Ardından kürsüye davet edilen Munzur Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER yaptığı konuşmasının girişinde, Gazze’de yaşananlara duyarsız kalınmaması gerektiğini ifade etti. Konuşmasına deneyimlerini anlatarak devam eden Rektörümüz, 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Columbus şehrine gittiğini, orada kadınlara yönelik gerçekleştirilen projeleri incelediğini, savaş ve şiddet kavramlarının tartışıldığına çok şahit olduğunu ifade etti. ‘‘Kadın yoksa dünya yoktur’’ düşüncesine atıf yaparak; ‘‘Ülkemize sevgiyle yaklaşılmalı, hem kendimizle hem de insanlarımızla barışık olmamız gerekir’’ diyen Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, bir kadın-erkek olayından öte şiddet yönetimi konusunda derin bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu, bunun için de Üniversitelerin dört dörtlük bir eğitim vermesinin gerektiğini; duyguya bilgiyi, bilgiye ise beceriyi eklemek ve sonrasında icraate dönüştürme sayesinde sorunların çözüleceğini ve Kadınların toplumsal adaptasyonunun sağlanabileceğine vurgu yaptı.
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Programında moderatörlüğünü Öğr. Gör. Deha Koç’un yaptığı panele geçildi. İlk konuşmacı Sosyal Çalışmacı Çiğdem CENGİZHAN, 6484 sayılı kanunu ve Şönim Hizmet Standartlarını anlattı. Jandarma Astsubay Üstçavuş Kübra DEMİRGUÇ; KADES uygulaması ve kadına yönelik şiddeti önlemedeki rolünü ve kolluk kuvvetlerinin işlevini dile getirirken, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Nur YILMAZ ise ‘‘Kadına Yönelik Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri’’ başlığı hakkında konuştu. Panelistlere teşekkür plaketi, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuran CIKCIKOĞLU YILDIRIM ve Munzur Üniversitesi Genel Sekreter V. Doç. Dr. Süreyya Yonca SEZER tarafından takdim edildi.