Munzur Üniversitesi "Tunceli ve Deprem Dirençliliği" Paneli Düzenledi

Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölüm ve Coğrafya Kulübü ile Genç Coğrafyacılar işbirliğiyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda “Tunceli ve Deprem Dirençliliği” konulu panel yapıldı. Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, Belediye Başkanı Fatih Mehmet MAÇOĞLU, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral NUH KÖROĞLU, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Taner ŞENGÜN, Prof. Dr. Nuran CIKCIKOĞLU YILDIRIM, kurum amirleri, akademisyenler, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu panelin protokol konuklarını kapıda karşılarken, program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türk Coğrafya Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Taner ŞENGÜN yaptı ve konuşmasında Türk Coğrafya bilimsel çalışmaları ve kurumsallaşmasıyla ilgili tarihsel bilgileri paylaştı. Akabinde kürsüye davet edilen Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER konuşmasında insanın kendi aralarındaki iletişim dışında, doğa ile de bir etkileşim içinde olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Kenan PEKER Munzur Üniversite’sinde Edebiyat Fakültesinde Doğu ve Batı Dilleri bölümlerinin yanı sıra, Munzur Üniversite’si bünyesinde bulunan Coğrafya Bölümünde özellikle Tunceli ve çevresindeki olası depremler konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Akabinde Belediye Başkanı Fatih Mehmet MAÇOĞLU yaptığı konuşmada Türkiye coğrafyasında 6. Şubat depreminde vicdanen tüm toplumun orada olduğunu ve yaşanan ortak dayanışmayla hareket edildiğine kendisinin yardıma gittiği deprem bölgesinde buna bizzat şahit olduğunu belirtti. Öncelikle Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU ve diğer tüm kurumlar ile belediye olarak üç aydan beri ortak çalışmalar yürüttüklerini ve toplumu bilinçlendirmeye gayret gösterdiklerini belirtti. Akabinde konuşan Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, depremlerin milletlerin ağırlığının afet ve savaş hallerinde ölçüldüğünü belirtirken, 6 Şubat depreminde tıpkı Milli Mücadele gibi insanlar yediğinin, içtiğinin bir bölümünü oraya göndererek bu yaranın sarılmasına katkıda bulunduğunu belirtirken, özellikleri belediyelerin tarlayı gökdelenlere çevirmek isteyenleri sınırlamaları ve denetime tabi tutmaları gerektiğini ifade etti. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Tunceli’de bin 686 ağır hasarlı yapı tespit ettiklerini dile getiren Vali Bülent TEKBIYIKOĞLU, Tunceli’nin topografisi nedeniyle bazı dezavantajları bulunduğunu söyledi. Tunceli iline Kovancılar’dan bir giriş yolu ve Pülümür hattından da bir çıkış yolu bulunduğunu ve bundan dolayı Pülümür hattındaki çıkış yolunun olası bir depremde yukarı kuzey hattında bağlantıyı sağlayacak Mutu köprüsünün bakanlığın desteğiyle yeniden yapılmakta olduğunu belirtti. Ayrıca Tunceli’de 12 konteyner kent projesini çıkardıklarını ifade eden Tunceli Valisi Bülent TEKBIYIKOĞLU, başta Pülümür, Ovacık ve il merkezi olmak üzere çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Tunceli ilinin önemli avantajlarının biri arama kurtarma ekibinin yaklaşık bin 600 kişi olması ve 80 ayrı tim 20’şer kişiden hem jandarma hem emniyetten oluşan arama kurtarma ekiplerinin eğitimlerinin Ocak ayında tamamlayacak olmasına vurgu yapan Vali Bülent TEKBIYIKOĞLU, birlikte güç ve akıl birliğiyle bu işin üstesinden geleceklerini belirtti.

Akabinde panelde Fırat Üniversitesi eski rektörü ve jeoloji bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. A. Feyzi BİNGÖL, “Depremler ve Türkiye’nin Depremselliği”, Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Taylan SANÇAR, “Güncel Veriler Işığında Tunceli ve Çevresinin Depremselliği”, İl AFAD Müdürü Cem ERDOĞAN, “AFAD’ın Potansiyel Riskler Açısından Tunceli’de Aldığı Önlemler ve Çalışmalar” konusunda sunum yaptı.




























Minecraft PvP Sunucuları