Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, Mühendislik ve Yaşam Bilimleri Kongresi’nde Sunum Yaptı

5. Uluslararası Mühendislik ve Yaşam Bilimleri Kongresi (ICELIS) 10-12 Eylül tarihleri arasında 17 ülkeden akademisyenlerin katılımıyla Romanya Bükreş Politeknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, kongrede “Yaşam Biliminin Mühendisliğe Taşınması; Optimizasyon, Otomasyon ve IoT’nin İlerlemesi” konusunda katılımcılara sunum yaptı. Program kapsamında üniversitemiz ile Bükreş Politeknik Üniversitesi arasında işbirliği protokolü de imzalandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER sunumunda yaşam bilimlerinin mühendisliğe taşınma süreci hakkında katılımcılara bilgi vererek, bu sürecin doğal sistemler (endüstri 0.0), tarım (endüstri 1.0), endüstri (endüstri 2.0), elektronik (endüstri 3.0) ve endüstri( 4.0) gibi devrimleri ortaya çıkardığını, bu bilimsel ilerleme yönteminin; optimizasyon + otomasyon + IoT süreç ilerlemesi olduğunu ifade etti.

Toplumsal gelişim için iletişim, işbirliği, kurumsal sorumluluğun yanı sıra yenilikçi çözümler üretilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kenan PEKER, toprak, su ve tohum arasındaki iletişimin keşfi ile insanların tarım yapmaya başladığını söyledi.

Doğal sistemlerin keşfi, doğal bilimlerin optimizasyonu, mühendisliğe taşınma süreci ve dijital çağda ilerlemenin IoT uygulamalarına vizyon kazandırılmasının önemine değinen Prof. Dr. Kenan PEKER, bilimin toplumsal kalkınmanın motoru ve aynı zamanda sürdürülebilirliğinin teminatı olduğunun altını çizdi.

Teknolojinin yaşam bilimlerinden mühendisliğe geçişin çıktısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kenan PEKER, “Matematik, istatistik, ekonometri, operasyonel araştırma ve yönetim bilgi sistemleri yaşam bilimlerini mühendisliğe taşımak için gerekli hesaplamalı bilimlerdir. Bu bağlamda bilgiye dayanan kültür, sanat ve spor etkinlikleri insan yaşamının doğal ve sosyal dengede yaşamasının mühendislikleridir” dedi.

Konuşmasının son bölümünde bilim, beşerî bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik bilimlerinin tedarik zinciri iş birliğini; optimizasyon + otomasyon + IoT sürecinde, yaşam bilimlerinin mühendisliğe taşınmasının dönüşümü ve modernleşme için gerekliliğine değinen Prof. Dr. Kenan PEKER, IoT, sürdürülebilirliği sağlamak için tarih ve tabiat okunmaları gibi yeni beceriler ve analitik yetenekler gerektiğini dile getirdi.

Dönüşüm aşaması (hafifletme, adaptasyon, direnç ve teknoloji), zaman ölçeği ve miktarın optimizasyonu hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Kenan PEKER, “21. yüzyılda kariyer için; Yönetim Becerileri, Alan Bilgisi ve Teknoloji Yetkinliği (YAT) sanal gerçeklik, dijitalleşme ve blok zincir bileşenleri, dünya çapında yatırım kombinasyonlarını belirleyen güncel eğilimlerdir” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, girişimcilerin özellikle enerji, elektrikli araçlar vb. için kripto yatırımın sermayesi olan bilgi, bilim ve teknoloji kombinasyonuna odaklanmaları gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.