Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR; Munzur Üniversitesi’nde "Sosyal Bilimlerde Metot ve Sorunları" Üzerine Konuştu: "İnsanlığa Hizmet Eden Bilimsel ve Etik Çalışmalar Yapmak Gerekir"

Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR’in konuşmacı olduğu "Sosyal Bilimlerde Metot ve Sorunları Söyleşisi" Munzur Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Fırat Üniversitesi'nde 1992 – 2000 yılları arasında Rektörlük görevini ifa eden Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR tarafından yapılan sunuma Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER, rektör yardımcıları, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldılar.

Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER "Hocaların Hocası" olarak tanımladığı Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR’in rektör olduğu dönemlerde Tunceli’de açılan Meslek Yüksek Okulu’nun Fırat Üniversitesi'ne bağlı olduğunu ve o dönem başlatılan projelerin bugün artık meyve verdiklerini belirtti. Yerel ve bölgelerin kalkınmasında üniversitelerin önemli bir rol oynadığını, Munzur Üniversitesi olarak da YÖK tarafından belirlenen ihtisaslaşmaya yönelik çalıştıklarını ve 7-8 Kasım tarihlerinde de Veri Çalıştayı yapılacağını belirten Rektör Prof. Dr. Kenan PEKER, davetli olan konuşmacı Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR’e yapacağı katkılarından dolayı teşekkür etti.

Akabinde konuşmasına; yaşadığımız coğrafyaya gönülden bağlı olduğunu ve yörenin kalkınması için çok çaba sarf ettiklerini belirten Prof. Dr. Eyüp Günay İSBİR, Sosyal Bilimlerde metot kavramı ile başladı. Bir diğer adının da yöntem olduğunu ve belirli bir gaye ile ulaşmak için takip edilen ve insanlığı başarıya ulaştıran bir bilimsel yol olduğunu söyledi. Bunun için Sosyal Bilimleri araştırmalarında iki yol uygulandığını; biri tümden gelen ve diğeri tüme varan olduğunu belirtti. Fen Bilimlerindeki gibi deneyler ile elde edilen sonuçların aksine Sosyal Bilimlerde insanlarla yapılan gözlemler de değişkenliklerin baş gösterdiğini; örneğin sosyal toplum, sosyal yapı söz konusu olduğunda tepki, benimseme ve dil konusu önemli rol oynadığını vurgularken bunun aynı zamanda bir handikap teşkil ettiğini ve araştırmada bu değişkenlikleri de ayıklamanın zorluklarına değindi. Yapılan çalışmalarda mikro ve makro ölçümlerin kullanıldığını ve bu yöntemlerin diğer disiplinlerle de geçişlerinin olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İSBİR, araştırma sürecinin iyi tespit edilmesini ve en önemlisi de Makyavelci Davranıştan uzak durmanın önemine değinirken; bilimsel kurallara uygun, insanlığa hizmet eden ve refaha kavuşturan etik çalışmalar yapmanın önemli olduğunu söyledi. Sunumun sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Kenan PEKER tarafından misafir konuşmacı Prof. Dr. İSBİR teşekkür belgesi ve hediye takdim etti.