Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek , Kütahya'da Canlarla Bir Araya Geldi

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek geçtiğimiz Cumartesi günü Kütahya’da ki Alevi-Bektaşi inanç merkezlerine ziyaretlerde bulunarak, burada çeşitli dernek yöneticileriyle bir araya gelerek görüş alış verişinde bulundu.

Prof. Dr. İpek ilk olarak Kütahya-Merkez-Sofça köyündeki Pir Ahmed Dede Ocağı’nı ziyaret etti. Ziyarette Rektör Ubeyde İpek’i, Pir Ahmed Dede Derneği başkanı Ahmet Özcan ve Pir Ahmed Dede Ocağı dedesi Ali Gargın karşılarken; Rektör İpek burada ilk olarak Pir Ahmet Dede Türbesi’ni ziyaret etti. Pir Ahmed Dede Ocağı ve dernek başkanı Ahmet Özcan’dan bilgiler alan Rektör İpek, Pir Ahmed Dede Ocağı’nın Kütahya dışında Eskişehir ve Bilecik yörelerinde de taliplerinin bulunduğunu, ocakta geleneksel-tarihsel Aleviliğe ait ritüel ve kurumların otantik yapısıyla devam ettirildiğini belirterek “Geleneksel olarak düzenlenen Pir Ahmed Dede Anma Törenlerine bu yıl Tunceli Üniversitesi olarak katılacaklarını” aktardı.

Ziyaretler kapsamında Kütahya il merkezindeki Kütahya Cemevi’ni de ziyaret eden Rektör İpek’i cemevinde başkan Niyazi Togan karşıladı. Kütahya Cemevi’nde Kütahya merkezli Alevi inanç-dede ocaklarına bağlı dedelerle tanışan ve Kütahya Cemevi’nin çalışmaları hakkında cemevi başkanı Togan’dan bilgiler alan Rektör Ubeyde İpek, ocaklı dedelerle bir süre sohbet etti. Prof. Dr İpek burada yaptığı değerlendirmede ise “Yörede etkinliğe sahip inanç-dede ocaklarıyla ilgili olarak gerçekleştirilecek olan bilimsel-akademik çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını” ifade etti.

Rektör Prof. Dr. İpek daha sonra Kütahya-Merkez-Çamlıca Mahallesi’ndeki Seyyid Ali Sultan Türbesi’ni ziyaret etti. Kütahya yöresinde etkinliğe sahip bir inanç-dede ocağı olan Seyyid Ali Sultan ocaklı dedeleri tarafından Çamlıca’da karşılanan Rektör İpek, türbeyi ziyaretinin ardından ocak dedesi Ali Ordukaya’nın evini ziyaret etti. İpek, burada ocak mensubu canlarla bir süre sohbet etti. Sohbette ocak mensubu dede ve aşıklar tarafından nefesler okundu ve lokma ikramı yapılırken, Rektör İpek, “Seyyid Ali Sultan Ocağı’nın Alevi inancıyla ilgili son derece önemli ritüelleri geleneksel yapısıyla devam ettirdiğini bu sebeple Seyyid Ali Sultan Ocağı üzerine bilimsel bir araştırma çalışmasının yapılmasının önemine” işaret etti.

Son olarak Kütahya-Hisarcık-Şeyhler köyünde gerçekleştirilen Doksan Hayrı (Nevruz Kurbanı) cemine katılan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Işık Çakır Ocağı mensubu dede ve talip canlarla bir araya geldi. Yoğun bir katılımın olduğu cemde bir konuşma yapan İpek: “Alevi-Bektaşi inancının Anadolu kültür ve tarihinin en önemli düşün-inanç dinamiklerinin başında geldiğini” iletti.

Alevi-Bektaşi inancının sahip olduğu bu tarihsel önemden yola çıkarak Tunceli Üniversitesi’nde Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Enstitüsü adıyla bir enstitü kurmayı planladıklarını, konuyla ilgili başvurunun YÖK’e geçen hafta yapıldığını belirten Rektör İpek, kurulacak enstitüde farklı anabilim dalları olacağını, özellikle Alevi inanç-dede ocakları üzerine detaylı araştırmalar yapılacağını aktardı. Işık Çakır Ocağı dedesi Murat Akbulut ve Şeyhler köyü rehber Ramazan Türk ise Prof. Dr. İpek’e köye ziyaretlerinden dolayı ve cem ibadetine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Rektör İpek’e gerçekleştirdiği ziyaretlerde rektör danışmanı Öğr. Gör. Ahmet Zülfü Türkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Coşkun Kökel, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Medine Sivri ve Dr. Ergül Sivri de eşlik etti.